Wekelijkse Column

Column 21 september: Strooigoed democratie

Het strooigoed voor het Sinterklaasfeest ligt al weer in de winkels. Kinderen jengelen om de kruitnootjes en schreeuwen soms in een winkel moord en brand als de ouders gewoon voorbij de rekken lopen . Gisteren ging een kind stampend op de grond liggen, aandacht trekkend en ja hoor een oudere dame (ik denk een oma) pakte een zakje nootjes uit het rek en nam deze mee naar de kassa en ondertussen kwam er een lach op het gezicht van het kind (ik heb mijn zin weer). Als je maar genoeg dramt krijg je je zin. In de politiek verdelen we de nootjes ook al, al is de honger bij sommigen groter als bij de anderen  en is de behoefte aan al dat zoet ook verschillend. En er is altijd een grootouder die de verstandige ouders passeert en zo ook in de politiek : verdeel en heers: ieder een beetje en ik bepaal de verdeling. Maar ja je zal maar niet van kruitnootjes houden en uit zijn op ander lekkers. Sommige ouders zijn daar goed in houden daar rekening mee of bieden een alternatief aan : een mandarijntje. Dat schokt in de politiek: iets anders? We hebben dat altijd zo gedaan, we houden het bij kruitnootjes. Nu is de vraag gaan die politici nu ook stampend op de grond liggen en komt oma (excuses voor de vergelijking)  ze nu ook hun zin geven of toch ook maar mandarijntjes. Ach wie zoet is krijgt lekkers

Clolumn 13 september: Verlammende uitwerking

Het weer was de afgelopen dagen de oorzaak dat het er uiterst rustig aan toeging. De concentratie was niet optimaal aanwezig , het ging allemaal stroperig.
De verlammende uitwerking was er niet alleen de afgelopen week, maar is in de politiek al een poosje aan de gang. De organisatie van de gemeente Voorne aan Zee functioneert nog niet goed en dat wordt steeds meer merkbaar. Kon je in het begin nog zeggen, ach aanloop problemen, maar als voorstellen  niet goed worden voorbereid is het net als smakeloze soep: je moet wel de goede ingrediënten erin brengen , je moet het op smaak maken. In de keuken in een restaurant hebben de koks allemaal hun eigen afdeling / verantwoordelijkheid. Iedereen weet wat hij/zij gaat doen.  De keuken bij ons is niet op orde! Twee duidelijke voorbeelden: de ontsluitingsweg: slecht voorbereid, voorstel niet goed doordacht, het smaakte niet en niemand wilde het doorslikken. En bij de huisvesting van de expats in Oostvoorne / Tinte : niet goed gekeken welke ingrediënten erin moeten. Gewoon de helft vergeten te onderzoeken of gewoon denken een ander maakt  het wel in orde. En dat alles geeft net als de hitte een verlammende uitwerking op politici . Lusteloosheid, lamlendigheid. Het wordt tijd voor een beetje maggi en peper, maar vooral de organisatie oppeppen: het moet gewoon beter! Kom op schouders eronder en laten we hopen op een frisse wind! Want onze inwoners willen geen slappe hap. Ze willen goede doordachte voorstellen, willen politici met pit.

Column 7 september: Klaagmuur in Hellevoetsluis

Er wordt wat af gejammerd en geklaagd op de kleine postzegel Voorne aan Zee.  Het gonst ervan als je je hoofd laat zien. Velen laten hun ongenoegen blijken. Wel nu, wellicht is het idee om een Klaagmuur te bouwen voor het Prinsenhuis in Hellevoetsluis (werkplaats van het college en men wilde niet voor niets zitten in Hellevoetsluis). Dan kunnen de inwoners daar hun klacht deponeren (tussen de stenen op briefjes hun klachten leggen), elkaar ontmoeten , in de Kerkstraat een koffietje of drankje nuttigen (toeristenplek erbij) .Voor degenen zonder vervoer blazen we de buurtbus ook weer nieuw leven in : De Klaaglijn.  De klachten krijgen hun plek. Ambtenaren (klantcontact centrum) halen elke dag de briefjes op , maken er een lijst van , geven die aan het college en publiceren die in de krant.(Krijgt zeker meer lezers)  Collegeleden kunnen elke dag genieten van de bezoekers voor hun deur (nog nooit zoveel inwoners bij het Gemeentehuis), raadsleden worden verplicht elke week een bezoek te brengen aan de muur en maken kennis met de inwoners en tegelijkertijd horen ze en lezen ze wat er leeft. Oh ja en zo’n muur kan wel opgebouwd worden van de stenen die men opgegraven heeft bij de diverse vestingwerken en niet meer gebruikt.
Geen digitale klachtenlijn?...nee joh.. dat is veel te afstandelijk, gewoon direct voor en bij de deur (al onze lijnen zijn bezet, er zijn nog… wachtenden voor u)
Nee gewoon een Klaagmuur , daar in Hellevoet ! En anders niet klagen maar dragen!

Column 31 augustus: Ze stappen op; wanneer?

Riep de buurvrouw naar mij op een ochtend. Wie dan en waar dan? Ze bedoelde een aantal Kamerleden uit de Tweede Kamer bleek later, want ze zei erbij : “Dat spul uit Den Haag gaat weg, jammer dat het nog zo lang moet duren, gelijk weg hopsakee”.
Ze had er weinig verdusie in bleek wel. En wat vond ze dan van de gemeenteraad van VaZ (ze wist dat ik daar in zit). ” Niet veel beter hoor, kijk maar hoe een zootje het is in de stad en antwoorden krijgen ho maar. Doe je daar nu eens iets aan of blijf je maar mee kletsen”. Ja , natuurlijk vertelde ik dat we erover praten, mailen etc. Maar het maakte weinig indruk denk ik. We staan er dus slecht op bij een denk ik groot deel in onze samenleving. , die politici in Nederland.

Maar ja voortijdig opstappen? Heb beloofd voor kiezers mijn best te doen en op te komen voor hun belangen en… in gesprek blijven dicht bij mensen in de buurt. Niet met de rug naar mensen toe…..Als je voortijdig opstapt…………heb er niets mee… na de verkiezingen niet meer gekozen worden is het recht van elke burger in Nederland en kenbaar maken dat je niet meer mee wil doen met de verkiezingen kan ook, maar tussentijds:  a ju paraplu. Sorry zit niet in mijn aard: gewoon beter je best doen.

Column 25 augustus: Serieus genomen worden

Serieus genomen worden

Vorige week schreef ik in deze column dat raadslid zijn leuk is. Je mag meedenken en beslissen over onderwerpen in onze naaste omgeving. Dan is echter een voorwaarde waaraan wel moet worden voldaan:  Je moet serieus genomen worden door het college door de juiste informatie op tijd binnen te krijgen, om je goed in te lezen, anderen te raadplegen en zowel proces van besluitvorming en natuurlijk de inhoud te kunnen beoordelen om te kijken of je het voorstel kan steunen of niet. Bij het voorstel over de Oostelijke Randweg ( een noodzakelijke ontsluitingsweg)in Hellevoetsluis is aan een aantal voorwaarden zeker niet voldaan. Het voorstel was te laat bij de raad- en commissieleden aan het eind van de vakantieperiode , terwijl er een deadline op zit van eind september, maar wel voor de raad van 31 augustus. Bijzonder omdat de datum al jaren bekend was, maar niet met de raad/commissie was gecommuniceerd. Participatie was achterwege gebleven , terwijl de weg of door de landerijen moet lopen (met uitkopen etc) of over bestaande weg (Nieuwe Weg Hellevoetsluis). Deze laatste wordt  gebruikt door vele inwoners en bedrijven om naar de N57 te komen. De financiële kosten varieerden ook nog van 7,5 miljoen tot 15 miljoen met een variabele onzekerheid van 40% naar boven en dan tunneltje voor fietsverkeer a 7 miljoen is niet mee berekend. En als we niet meegaan met het voorstel dan moet er 1,5 miljoen betaald worden aan een projectbureau Kickersvoet omdat dit bij de aanleg van Kickersbloem zo was besloten. Je zet de raad voor het blok, want een ontsluitingsweg moet er komen. Op de voorgestelde manier van werken wordt de raad niet serieus genomen.

Column 17 augustus: Volksvertegenwoordiger , ook leuk

Bij mij thuis lang geleden werd er altijd naar Den Haag Vandaag gekeken, een tv programma over de politiek in Den Haag. Mijn vader vroeg absolute stilte als Marcus Bakker (Van de Communistische Partij) of Jongeling (Gereformeerd Politiek Verbond) aan het woord kwamen, want "die durfden het tenminste te zeggen". En als de verkiezingen er kwamen stemde hij niet op hen, want hij vond dat er mensen nodig waren die de regering kritisch moesten volgen, maar volgens mijn vader zelf geen capaciteiten hadden om de regering te leiden (en die kans gaf hij hen niet, maar was heel blij met hen). In de discussie van nu heel herkenbaar. Ook in de raad van Voorne aan Zee is het belangrijk dat er leden zijn die kritisch zijn naar de keuzes die gemaakt worden, dat is een rol die sommige leden moeten hebben om het college (gesteund door de coalitiepartijen ) niet hun eigen weg te kunnen laten gaan. Als volksvertegenwoordiger moet je keuzes en afwegingen maken. Dat kan niet als alles is voorgekookt. Kan niet als alle informatie niet op tafel ligt of als het proces van afwegingen door het college wel is gedeeld met de coalitiepartijen maar niet met alle raalsleden. De tijd dat een partij of fractievoorzitter het wel even gaat regelen met zijn wethouder is voorbij. Je bent als college geen knip voor je neus waard als je je daardoor laat leiden. Nee openheid waarin elk raadslid zijn afwegingen en keuzes kan maken. Ook als er voorstellen op tafel komen die in het algemeen belang zijn en tegen individuele belangen ingaan. Afwegingen maken, keuzes maken dat maakt het raadslidmaatschap leuk. En oh ja sommigen zullen het niet met je eens zijn en zullen je (figuurlijk hoop ik) je de kop afhakken . Maar ja er zijn ook momenten dat je iets voor inwoners kan betekenen en het voorgenomen beleid kan bijsturen. En dat maakt het dat Volksvergenwoordiger zijn leuk is..............

Column 10 augustus: Onrustige zomerslaap

De politieke vakantie komt langzamerhand weer tot en einde, we worden weer wakker uit een onrustige slaap. Want je kan niet zeggen dat er in de tussntijd niets is gebeurd. Neem bijvoorbeeld het toenemende overwoekering op de verschillende plaatsen in onze gemeente. Het ziet er echt niet uit en is er nu vooruitzicht op verbetering?? Het bouwen van een IKC in Ootvoorne levert onrust op bij de bewoners aldaar: is er voldoende gekeken naar hun woonomgeving en vooral woonbeleving, het bouwen van een accomodatie voor werknemers  die een bedrijf gaan neerzetten op de Maasvlakte, is er gekeken naar de gevolgen voor de inwoners in hun omgeving. Wat dacht u het geroep om heropening van het autostrand (wat helemaal niet meer kan, gezien de verzanding van de kust en de investeringen van 3 a 4 miljoen) Ook op landelijk gebied zien we de aankondiging van het vertrek van  beeldbepalende figuren in het landsbestuur, de overladende kritieken op elke schijnbeweging van zittende bestuurders. Het is en was onrustig, zowel hier als verderop. Laten we maar genieten van de leuke activiteiten in onze gemeente: de Dancemeeting in Brielle, de Vlootschouw en de komende Vestingdagen in Hellevoetsluis. Kan ik toch nog even een tukje doen.

Column 12 juli: We zoeken een nieuwe kop van Jut en nieuwe slagmensen (laatste voor de vakntie)

 

Na dit weekend met de mededelingen van Mark Rutte was het komen en gaan van opmerkingen op het kermisterrein van de politiek. De man die fungeerde als kop van JUT gaat verdwijnen en ja wat nu. De bekende slagmensen sloegen nu minder hard, waren soms zelfs vriendelijk en gaven hem een aai over de bol. Tegelijkertijd roepende dat het nu anders zou gaan worden. Het is wel goed dat er gewisseld gaat worden, want de kop wordt soms versleten en de slagers doen het altijd op de eigen manier. Voor sommige partijen is het zoeken naar nieuwe “Koppen” en “Slagmensen” en dat valt nog niet mee  . Sommigen passen ervoor en denken "toedeledokie" ik heb genoeg petsen op mijn hoofd gehad. Anderen denken je kan blijven slaan maar als het belletje klinkt heb je het wel goed  gedaan, maar het begint gelijk weer van voren af aan. Maar ja de kermis gaat door: de zweefmolen is nog altijd in trek (zweven hoort erbij in de politieke arena) , bij de botsauto’s staan nog altijd de stoere meiden en jongens die niet verder kijken dan eigen reikwijdte (alleen oog hebben voor elkaar en ben ik in beeld)  en bij schuifie, schuifie de gelukszoekers die altijd denken dat ze winnen , maar op het eind van de avond hun zakken leeg hebben.(het is de attractie die de schuld krijgt en niet de eigen handeling).
De vraag is schieten wij de toeschouwers ermee op? De schreeuwerige aankondigingen van de eigen attractie schalt in hoge decibellen naar ons toe. Er wordt geprobeerd ons te overtuigen van de enige echte sensatie ,het eigen gelijk en beleving met lichtflitsen aanlokkelijke voorstellen . De “bazen”
troeven elkaar af om ons toeschouwers te lokken. Ieder voor zich en …….

En als het nu maar helpt, denk je dan… je krijgt er nog pijn van in je hoofd ook… tijd om te gaan rusten . In VaZ hebben we kermis genoeg.  Prettige vakantie.

Column 5 juli : Bestuurlijke doofheid

“Bent u bereid tot luisteren, bent u bereid tot samen werken, bent u bereid om over uw schouder te kijken , bent u bereid in gesprek te gaan met inwoners of blijft u hangen in uw eigen gelijk” Deze zin is afkomstig van een beschouwer van de raads- en commissievergaderingen van Voorne aan Zee.  Deze beschouwer had het over de inbreng van zowel het college als over de inbreng van de raad. In zijn verdere beschouwing  sprak hij over de eigen wereld in de raadzaal en de wereld buiten in de straat, in de huizen van inwoners etc. Waarom past dat niet altijd in elkaar, waarom komt men niet altijd naar elkaar toe. Vanwaar die doofheid? Bestuurders laten onderzoeken doen en de uitkomsten zijn richtlijnen voor het beleid, inwoners voelen en zien een andere werkelijkheid dan het onderzochte. Voorbeeld is de verkeershinder en overlast die er nu al is bij plan de Oude Goote en die voor de toekomst  opgelost gaat worden met maatregelen gebaseerd op gemiddelde uitkomsten . Kom naar elkaar toe en ga  vooraf in gesprek. Overigens dat geldt voor bestuurders maar ook voor inwoners. Bestuurders kom van de troon en inwoners kom uit de stoel. Bestuurlijke doofheid is te doorbreken, maar gaat niet vanzelf. Officieel hebben de raad en college een eigen verantwoordelijkheid. In de praktijk zie je nog te veel dat collegeleden en raadsleden hun eigen doofheid creëren en de hoortoestellen  niet toereikend of anders afgestemd zijn. Beter afstemmen met minder hard en veel praten en meer  luisteren. Knop moet om, dan hoort en snapt  de inwoner het ook : Bestuurlijke doofheid kan worden gedoofd: weg met de hoortoestellen! Vertrouw weer op de eigen oren!

Column 28 juni: zie en behandel ons als mens

Ik kocht brood in de supermarkt en nam gelijk een halfje extra mee om in te vriezen. Toen ik op het etiket keek stond er: u kunt het invriezen. Voor het opeten  eerst ontdooien……. U snapt het mijn intelligentieknobbel kreeg hiervan een boost. Ik was blij met deze aanwijzing, want ik zag me al zitten met een bevroren boterham met hagelslag erop en dan maar hakken om het in stukken te krijgen.
Het kan ook andersom hoor :invulformulieren voor ondersteuning van de gemeente zo opstellen dat je denkt dat je intelligentieniveau niet goed genoeg is terwijl je altijd gewoon goed je boterham hebt kunnen verdienen.
Oh ja en dan komt daar binnenkort natuurlijk  een Art Intelligence bericht bij (gewoon door de computer samengesteld ingevoerd met enkele steekwoorden) aangepast aan jou IQ vastgesteld toen je van de basisschool afging . Dan bericht je natuurlijk terug met een dergelijk bericht: bijvoorbeeld Bullshit. Waarschijnlijk gaat de ontvanger dan huilend en hoofdschuddend naar huis omdat het niveau niet past bij de functie die men heeft uitgedokterd met AI
En dat begint allemaal bij een halfje brood. Boodschap : we willen gewoon als mens gezien worden en als mens tegemoet worden getreden !!!!!!

Column 21 juni: uit je hok

Veel politieke partijen worden naar de inwoners actief als er weer verkiezingen aankomen. Tot die tijd is het meer voor zichzelf, voor de eigen club. De beloftes van voor de verkiezingen worden in de tas gestopt en die komen er na 3 jaar weer uit, worden afgestoft en opnieuw voorzien van leuk kaftje of filmpje weer aan de man gebracht. Ik zeg : "KOM UIT JE HOK", ga in gesprek met inwoners en niet allen met je achterban of kiezers maar gewoon met iedereen .
Vervreem je niet . Oh ja niet iederen is vriendelijk tegen je, want "oh in de raad zitten de opvreters, ze doen geen moer voor je, je bent koekoek" het gaat soms nog wel verder. En toch je moet eruit, je moet in gesprek. En ja je wordt het niet altijd eens, maar je hoort wat men er van vindt. Dat is nu juist wat ONS Brielle doet op de Open fractie vergaderingen. Er zijn bezoekers met heel andere meningen, die willen heel iets anders of horen je aan en geven een tip. Zeer waardevol en...het kan ook nog gewoon gezellig zijn / worden. Dus collega's kom uit je hok, uit je comfortzone ga in gesprek. En anders doen wij het wel. Tot 26 juni in de Vergulde Colff 20.00 uur

Column 14 juni : Na een fout door blijven modderen ?

De kranten staan er vol van: Ook Melissa de Rijke verlaat BVNL. De soap is dus nog niet ten einde . Naast het inhoudelijk gedoe bij BNVL (terugtrekken vragen over windturbines onder druk van de coalitie, opstappen commissieleden, ontslag van wethouder op initiatief  van andere coalitiepartijen, vertrek van weer een commissielid) komen de coalitepartijen steeds meer bij de vraag wat nu. Rien Kap is mede verantwoordelijk voor het binnen halen van BVNL en begint nu een charme offensief naar Melissa de Rijke (ze mag zich bij ons aansluiten, wij zullen haar wel coachen) en Wiebe Deedert verklaart zijn liefde voor IBV (Zie AD) . Kap wil dat hij en BVNL nog steeds een wethouder leveren. Stug blijven volhouden, terwijl iedereen weet dat de tactiek van KAP niet gewerkt heeft. Het is bestuurlijk een gedoe en slecht beeld voor iedereen die iets heeft met VaZ. Ik hoop dat de coalitiepartners VVD en PvaZ nu toch gaan inzien dat deze weg niet tot consistent besturen gaat leiden . Mijn advies zou zijn of je gaat met de drie partijen verder en gaat op zoek naar meer draagvlak voor de onderwerpen in de raad (kom uit je hok) of gooi de zaak open en ga nieuwe onderhandelingen aan,  of formeer een "zaken college"  met andere partijen die aan sturen op een brede meerderheid in de raad. Bestuurlijk rust, zonder achterkamertjes (hebben we altijd al geroepen) . Vooral belangrijk is: ga voor de inwoners de dienstverlening opkrikken, ga besturen en zorg voor draagvlak onder alle inwoners van VaZ.

Column 7 juni : Schaalsprong en "overbelast"

Een collega raadslid had het erover dat we er aan  wennen dat de gemeente groter is geworden en dat het dan tijd nodig heeft om alles weer op rolletjes te laten verlopen: we moeten wennen aan de schaalsprong. Houdt u dat nu in dat alles groter wordt en alles verder van ons af komt te staan? Op papier mag dat vermoeden er zo zijn, maar in de praktijk van alle dagen wil de inwoner gewoon bediend worden. Het argument , ja nu is alles veel groter is toch heel erg makkelijk. Door de "schaalsprong" moeten verschillende regelingen op elkaar worden afgestemd, ja dat kost tijd, maar moet goed en zorgvuldig, en niet te lang op zich laten wachten. Niet gemakkelijk en vereist een grote mate van coördinatie om het ook nog op een fatsoenlijke manier door de gemeente te laten behandelen. En ook dat laatste staat onder druk, wil als je de moeite neemt om de agenda's in juni van de diverse commissies te bekijken en daarna de raadsvergadering, weet je niet wat je mee maakt. Een commissie is al gesplitst (de commissie Ruimte op 8 en 14 juni) door de grote hoeveelheid onderwerpen en de zwaarte ervan (Windmolens Haringvlietdam, Bestemmingsplan Oude Goote, bestemmingsplan Twee Getuigen - Kloosterhof).En dan nog enkele bijzondere onderwerpen in de andere commissies zoals Visie Sociaal Domein, Aanpassing Dukdalf Brielle, Grondexplotaties en de overdrachtsdocumenten en het college programma gelijk in de raad. 

Raads- en commissieleden willen het goed en zorgvuldig doen, maar overbelasting ligt op de loer en daardoor ook de fiunctie van kaders meegeven aan het college, de controlerende rol staan onder druk en  we zijn in onze ogen ook gewoon  volksvertegnwoordigers.
Klagen nee, want we willen het zelf. Toch wel attent blijven dat we de onderwerpen goed behandelen en dan ...vakantie.

Column 1 juni : strijden tegen de ontmanteling

De fusie van de gemeente tot Voorne aan Zee begon met veel elan: we gaan er met elkaar iets goeds van maken. En ja alles zal niet gelijk goed gaan, maar we zijn goed voorbereid en gaan er tegen aan voor de inwoners van Voorne aan Zee.
Dat was de uitgangspositie op 1 januari. De ontnuchtering was er al vlug: achterkamertjes , organisatie loopt toch anders, communicatie met inwoners en naar raadsleden niet op orde, bestuurlijk gedoe. We zijn nu in juni en de ontmanteling van de positieve gedachte  vind je op elke straatsteen . Je merkt een bepaalde gelatenheid, feeling met wat er leeft is er te weinig. Het wordt echt tijd voor een nieuwe opfrissing. Gooi open de boel en kom uit je hok, ga in gesprek en wees vooral niet bang voor tegenspraak, ga dan in gesprek met respect voor wat naar voren gebracht wordt. Kijk naar buiten en geniet en zorg dat het genieten blijft. Ondersteun de mooie initiatieven in alle kernen, laat zien dat we het met elkaar goed kunnen sturen. Zorg voor onze buren, zorg voor onze ouderen (en er zijn mooie initiatieven), zie niet alles als bedreiging voor het eigen ikkie. Ga de ontmanteling van de gedachte tegen, de ontmanteling van het eigene bestrijden door er naast te gaan staan, wees eerlijk , laten we het elan weer omarmen: we zijn inwoners van naast en voor elkaar. Kom OP!!!

Column 24 mei: de raad en commissie als speeltuin

Bestuurlijk begint Voorne aan Zee niet al te sterk. Maar nu is er een commissielid Robart Valk die bij de verkiezingen kandidaat was bij Vrij Voorne, zich liet installeren als commissielid, dan overstapte naar BVNL, zich voor deze partij ook kandidaat stelde voor de Provinciale Staten en Het Waterschap en nu gaat overstappen naar Forum voor Democratie. We zitten nu half mei.  Het lijkt op de kleuter die naar de speeltuin gaat en op elk speeltoestel even wil zijn, maar dan om zich heen kijkt iets anders ziet en daar dan vlug naar toe rent en dan triomfantelijk om zich heen kijkt : zo dat doe ik toch maar. Als je er zo over denkt en doet , dan ben je niet echt geloofwaardig meer. Je kan anders denken en na wikken en wegen een andere keuze maken, maar na 4 maanden elke keer van kleur verschieten ... een kameleon is er niets bij . Want als Forum nu ook niet bevalt...Als ontvangende partij heb je ook een verantwoordelijkheid, wil je iemand die zo makkelijk van gedachten verandert en zijn persoonlijke ambities najaagt (Raadslid, Provincie, waterschap)  in je partij en jouw vertegenwoordigt? Als het hem niet bevalt....nou Onze deur mag hij voorbij . We zijn als raad en commissie geen speelplaats; er is veel te doen voor de inwoners om goede besluiten te nemen en dat is al ingewikkeld genoeg en dan heb je hier geen behoefte aan.

Column 17 mei: Blauwe lucht tussen de donkere wolken

Hemelvaartsdag was vroeger een Hoogtijdag voor vele Nederlanders. Een dag om iets met elkaar te vieren, een dag om naar uit te kijken. De dag in de buurt van de IJsheiligen, want na Hemelvaartsdag werden de boontjes in de grond gestopt om te groeien, dan kwam er zeker geen vorst meer. Een vrije dag om erop uit te trekken en dan nog voor velen een vrij verplichte vrijdag erna. In mijn beleving was het op Hemelvaartsdag altijd mooi weer en op de radio voor de Zeeuwen in de ochtend van de Zeeuwse Top 40.
We snakken allemaal naar zo'n mooie dag, niet alleen omdat het weer zeer wisselvallig is, maar ook in de betekenis van de langzame verbetering in Voorne aan Zee. Het valt allemaal tegen, de service voorziening aan de inwoners hapert, er is weinig of geen zekerheid wanneer er iets wordt opgepakt, er wordt gestruikeld over de drempel van de nieuwe gemeente: secretaris weg, definitieve wethouder stapt uit partij (Mevr Den Brok IBV) , commissielid stapt uit Vrij Voorne over naar BVNL (Robart Valk), wethouder Tatjana Sormaz wordt verdeeld door de raad: het is een groot grijs wolkendek. Het is nu mei en het overdrachtsdossier (van de oude gemeenten naar de nieuwe) en het collegeprgrammais nog niet in de raad behandeld..........Verhoudingen .....
We snakken naar mooi weer, naar de blauwe luchten tussen de donkere wolken. ONS Brielle heeft een handreiking gedaan aan de coalitie en het college (zie ONS Actueel op de site) omdat we elkaar ontmoetten om verder te gaan en het voor alle inwoners goed te regelen. We snakken naar de blauwe luchten; serviceverlening aan de inwoners goed regelen, communicatie op orde hebben, participatie regelen, zorgen dat iedereen weet wat we gaan doen. De vraag is nu willen de anderen het wolkendek open breken of grijs houden. Wij zeggen kijk naar Hemelvaart en naar de Pinksteren in een mooi vooruitzicht, twinkeling in de aderen, de bloemetjes gaan open , het wordt mooi weer. Over het weer hebben we gelukkig niets te vertellen, maar over het overdrachtelijke weer veel te meer.

Column 10 mei: triest en verliezers (in de politieke arena en in aanzien)

De raad van Voorne aan Zee heeft maandag 8 mei j.l. een motie van wantrouwen ingediend tegen Tatjana Sormaz en daarna haar ontslagen.  Een pijnlijke situatie na 4 maanden bezig zijn geweest als wethouder. Haar zwakke optreden in commissie en raad was voor een groot deel van de oppositie op 20 april al aanleding om een motie  van wantrouwen  te overwegen , maar nu ook de coalatie dat overwoog heeft de grote meerderheid van de raad de motie van wantrouwen  ingediend door de colalitiepartijen  op 8 mei gestreund. Wel werd duidelijk dat er ook in het college het een en ander was voorgevallen tussen Tatjana Sormaz en de andere collegeleden. Zodanig dat het ook voor de coalitiepartijen IBV, VVD en Partij Voorne aan Zee een reden was om haar te ontslaan(met de meerderheid van de raad)
De rol van de fractie van BVNL kwam niet verder dan dat ze het er  niet mee eens waren, maar de rol van de fractie kwam niet aan het licht.Allemaal triest en pijnlijk schreef ik al op deze site (ONS Actueel). Maar de klap op de vuurpijl kwam op 9 mei door een brief van Tajana Sormaz die een klacht poneerde omtrent overschijdend ongewenst gedrag van Peter Schop en in mindere mate Peter Rehwinkel (al ingediend op 27 april). Er zou tegen haar geschreeuwd en gescholden zijn in een college vergadering. Verder zou haar functioneren negatief beinvloed worden .
Wat de waarheid is????? We zijn er niet bij geweest, maar het is allemaal zeer onverkwikkelijk. Het geeft naar buiten toe een slecht beeld van de samenwerking in het college, in de colalitie , maar ook t.a.v. de bestuurskracht van Voorne aan Zee. Maar ook de raad zit in een bijzondere positie: veel gedoe , weinig transparantie en nu voor de derde keer een vergadering over de begroting 2023........(omdat eerst al het gedoe besproken moest worden) De samenstellers van het college Kap en Spoon zullen toch weleens achter hun oren krabben over de zet om BVNL binnen te halen met een zeer onervaren iemand,  die blijkbaar ook nog eens te weinig dossier kennis heeft over haar portefeuliie (o.a. onderwijs, jeugd) en wellicht moeilijk kan samenwerken.
Hoe nu verder? De Glazen Bol ligt op tafel, maar er zal duidelijkheid moeten komen over wat er in het college heeft plaats gevonden (pas op om mensen te beschadigen). Hoe gaan we dan verder? Is er voldoende vertrouwen in de coalitie?
De inwoners van VaZ zullen er geen hoge pet van op hebben: triest en een heleboel verliezers.

Column 19 april : Raadsleden met een eigen gezicht

Raadsleden met een eigen gezicht! (Deze Colun is ook gepubliceerd in het Briels Nieuwsland van 19 april)

Raadsbesluiten worden per meerderheid genomen. Deze worden groot gepubliceerd in persberichten. De argumenten voor worden daarbij meestal meegenomen , de argumenten tegen worden wel  door luisterende  journalisten opgevangen en voor de tegenstemmers hopelijk gepubliceerd in hun bijdrage via de kranten en de sociale media daarvan.
Voor inwoners die alleen op de persberichten afgaan  is het soms net of de gehele raad heeft ingestemd met een voorstel, maar dat is zeker met dit college tot nu toe niet altijd vanzelfsprekend. Ons Brielle is een partij die goede onderbouwde voorstellen zal steunen, maar deze als er non argumenten worden gebruikt,  zeker  zal afwijzen met eigen argumenten.
Ergerlijk is dat raadsleden  zelf via vragen erachter moeten komen hoe de situatie nu werkelijk is. Zo heeft ONS Brielle wel 50 vragen moeten stellen om de situatie rond basisschool De Verwondering helder te krijgen. Bij een voorstel van 4,5 miljoen wil je toch alles wel weten , want je geeft niet elke maand een dergelijk bedrag uit. Het is aan het college om helderheid te verschaffen.
Raadsleden zijn gekozen door de inwoners, vandaar dat bij de keuzes om raadsvoorstellen te steunen het van belang is te weten wat inwoners vinden, voelen en welke argumenten ze hebben om voor of tegen te zijn.  Daarom houdt Ons Brielle regelmatig Open Fractie bijeenkomsten om met inwoners , wel of geen belanghebbenden, in gesprek te komen zoals bijvoorbeeld over de windmolens, de OZB, het verkeer etc. Zo neem je mee in je standpunten wat inwoners aan je vertellen, welke vragen er zijn en welke achtergrond informatie van belang is.
Raadsleden zijn volksvertegenwoordigers met een eigenstandige positie in de raad, coalitie of oppositie : Op die weg blijven we aan het werk voor de inwoners….(het aller belangrijkste)

Column 12 april: Verkiezingsbeloften.......

Verkiezingsbeloften verdampen met de ochtend nevel in de voorjaarszon. Als u de discussie over   de windturbines bij de Haringvlietdam  gevolgd heeft, dan zult u waarschijnlijk tot dezelfde conclusies komen dan ondergetekende: die gaan er komen. Vlak voor het einde van de gemeente Hellevoetsluis nog even door B&W een plan laten aannemen ,waarbij het echt moeilijk wordt om de windturbines niet door te laten gaan. In dat college van Hellevoetsluis zaten IBV en de VVD. Zij riepen om het hardst geen windmolens op het land, verkiezingen voorbij, dan vlug nog even wat goedkeuren en nu ja gewoon zeggen het kon niet anders. Ik hoorde voorman KAP nog hard roepen tegen houden die zaken........... En wat dacht u van BVNL dat was de partij van de windmolen "onzin", gaskraan in Groningen open en toen leden een aantal weken geleden kritische vragen stelden over de windturbines in zowel Hellevoetsluis en Brielle , moesten vragen in allerijl onder druk van het college en de andere collegepartijen worden ingetrokken, leden van de lijst (een commissielid vertrok) en het is nu oorverdovend stil.
ONS Brielle wil helderheid;  heeft dan ook het onderwerp al twee keer in een Open Fractie op tafel gehad en daar zijn ook echte tegenstanders bij aanwezig geweest. Je kan gewoon met iederen in gesprek zonder ze van alles te beloven en de situatie waarin we zitten uitleggen. ONS Brielle wil geen hoge windmolens en natuurlijk gezondheids onderzoeken die van belang zijn en wil dat er geen informatie  achter gehouden wordt. Maak het verhaal transparant en zorg voor goede normen en wees eerlijk ..................

Column 6 april: 1 april een keerpunt ?

Het was wat vochtig op 1 april. Maar het was ook weer ouderwets gezellig. Weer vele bekenden ontmoet, maar ook vele collega raadsleden kennis laten maken met het echte 1 aprilfeest. Verbazing bij sommigen (toch niet ver van Brielle wonenden), enthousiast door de inzet van velen en het gezellige samenwerken van inwoners die anders onderling andere denkbeelden hebben.
Brielle was weer eens uniek. Burgemeester Reehwinkel wist er wel iets van (hij was ooit voorzitter van de Nederlandse vestingsteden) maar zo iets als het spel bij het stadhuis waar kinkslagen tussen de originale teksten voor een glimlach zorgden, waar Briellenaren hun trots lieten gelden, waar bezoekers gul werden ontvangen , dat verbaasde hem wel. Wethouders die hun ogen uitkeken tussen de gewone Brielse bevolking en hun gasten: weinig protocol, maar doen waar je goed in bent.
Ooit was 1 april 1572 een keerpunt in onze geschiedenis, weliswaar al jaren geromantiseerd, maar toch het was het begin van de Nederlanden. Zou 1 april 2023 nu ook voor een ommekeer voor Voorne aan Zee kunnen zorgen? Het samen optrekken, duidelijkheid voor ieder, alle informatie bundelen, geen achterkamertjes , maar net als op 1 april gaan voor de zaak: de bevrijding voor een ieder. Geen duiken in systemen of om met veel woorden omvloerste regeltjes .
In Brielle stond het (oude) Stadhuis en het Museum Open op 1 april.  Kan dit voor de gehele gemeente Voorne aan Zee gelden , dan kunnen we vooruit, aanpakken wat nodig is. Werken voor alle inwoners van de gehele gemeente. De gedachte van 1 april kunnen we meenenem, zodat 1 april 2023 ook voor de ommekeer kan gaan zorgen.

Column 30 maart; Beleidsarm, inwoners willen duidelijkheid en doorzetten

Beleidsarm........

Wat is dat? Niets anders doen dan de afgelopen jaren was afgesproken? Geen nieuwe initiatieven. Betekent dat nu dat wat afgesproken was in de oude Gemeente Brielle nu wordt uitgevoerd en dat we erop aankunnen dat het overdrachtsdossier wordt uitgevoerd?

We hebben deze week de begroting van 2023 van VaZ. Toegestuurd gekregen. Een lijvig boekwerk waarin veel  is opgenomen. Nou dat wordt de komende dagen veel leeswerk, want hoe zit het nu met de Gouwe Geit (toch nog verkopen?) , hoe zit het nu met het Knarrenhof in Vierpolders ?, de ontsluitingsweg voor Meeuwenoord ?, de aanpak voor het Geuzenpark, wordt er nu wel een Gemeentelijke Verkeer en Vervoersplan voor de binnenstad uitgevoerd? En het wijkje bij de Bedevaartkerk? Wordt er nu wel of niet hard gewerkt aan de participatie van de inwoners? En gaat u maar door.
Op de Open fractievergadering van ONS Brielle vragen inwoners om duidelijkheid, willen mensen er best bij betrokken worden, mits ze natuurlijk serieus genomen worden. En is dat nu juist niet alleen in VaZ de problematiek… Kom op met die duidelijkheid en verstop je niet in procedures en ga naar de mensen toe. Stop tijd in het gesprek met de “gewone” mensen en leg ze geen overlegstructuren  op. Gewoon ACTIEF…beleidsarmmmmmmmmmmmm pfffffff.

Column 22 maart: informatie verstrekken en krijgen: daar draait alles om

Als raadslid wil je de goede besluiten nemen op basis van goede informatie. Als het college een besluit voorlegt aan de gemeenteraad dient daar de goede inhoudelijke informatie bij aanwezig te zijn.
Het college kan ervoor kiezen de raad - en commissieleden te informeren via een raadsinformatiebrief, waarin alle aspecten van het voorstel belicht worden.(Natuurlijk is er ook informatie te verkrijgen via inwoners en organisaties, maar hier heb ik het nu over de informatie afkomstig van het ambtelijk apparaat , aangestuurd door het college.)
In de afgelopen weken stond het voorstel om 4,5 miljoen beschikbaar te stellen voor (tijdelijke) huisvesting voor basisschool de Verwondering op de agenda. De informatie die daarbij gegeven werd was minimaal. Dan krijg je het effect dat heel wat fracties hierover schriftelijke vragen gaan stellen. Dat kan via technische vragen , maar ook meer politieke vragen aan B&W. Het was een bombardement van vragen en daarna antwoorden. Waarvan de laatste ook nog beetje bij beetje boven tafel kwamen. Tegelijkertijd zijn er ook mensen die dan klagen dat alles zolang duurt, dat sommigen lange tijd nemen om te vragen etc. En dat terwijl dat gewoon begint met informatie verstrekken. Nu heeft de raad ook nog een Informatieavond afgedwongen over dit onderwerp. (dat initiatief kwam van ONS Brielle), want ONS Brielle heeft  zijn slogan Wees Transparant, dan is het mogelijk om goede afgewogen besluiten te nemen. Afgedwongen informatie daar hebben raadsleden weinig plezier aan en volgens mij niemand die hierbij betrokken is, ook het ambtelijk apparaat en het college ook niet!!!!!!!!! En de inwoner schudt zijn hoofd, wat een gedoe!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Column 16 maart; Stikstofwolken trekken op

Nu de verkiezingen voorbij zijn en de stik stofwolken optrekken kunnen we ontdekken of er een nieuwe werkelijkheid is ontstaan. De problematiek is er en de vraag is gaat het nu op een andere manier aangepakt worden. Na de eclatante overwinning van BBB zou je dat wel verwachten. De vlaggen gaan weer "gewoon" wapperen , niks geen gedoe meer. We doen weer normaal. Brabant zit op slot, daar kan i.v.m. de Stikstof problematiek niet veel meer. Op andere plekken kan er niet gebouwd worden , wordt dat nu plotseling anders. Gaan we wel veranderen maar doen we er langer over of stellen we het uit, willen we er niets van weten. Drammen van twee kanten helpt ons niet verder. Met elkaar in gesprek gaan, maar wel met een perspectief voor zowel boeren, natuur, bedrijven en inwoners. Hopelijk wel met echte oplossingen en geen schijnbeweging  van de links- of rechtsbuiten die vastloopt in een harde teckel van de andere. Voor een goede wedstrijd heb je vaardige spelers nodig, technisch , standvastig met een uithoudingsvermogen en inzicht in wat er moet gebeuren. Maar ook coaches die realistisch zijn . Nu de wolken wat optrekken, de wereld er voor sommigen anders uitzien is wijsheid wel het minste wat je ieder kan toewensen.

Column 8 maart: Vrouwendag

Het is nog steeds nodig dat er ook in Nederland wordt stil gestaan bij internationale vrouwendag. De positie van veel meisjes en vrouwen mag dan al verbeterd zijn, maar er zijn nog steeds situaties waarbij meisjes en vrouwen niet dezelfde posities hebben als mannen. Denk hierbij aan dat er in sommige situaties nog steeds een loonkloof is, maar ook de verhouding man / vrouw nog steeds niet gelijk is. Maar gelukkig groeit het  naar een betere balans.
De posities van vrouwen in ons maatschappelijk leven wordt steeds beter. Dat zie je aan functies in het bedrijfsleven, maar ook in de top van het onderwijs: er zijn meer vrouwen dan mannen in directiefuncties. Ook in de politiek manifesteren zich steeds meer vrouwen en hebben soms de belangrijkste bijdragen in het debat.
Dat is een goede zaak. Helaas komen er ook miskleunen voor zoals het optreden van Tatjana Sormaz (wethouder BVNL) in de commissie samenleving op 7 maart (voorafgaande aan vrouwendag). Zoals deze mevrouw het invulde moet het niet. Dat is niet alleen de mening van "een man" maar ook die van veel vrouwelijke raad- en commissieleden en die laatste zouden dat ook nooit zo gedaan hebben.  We moeten een voorbeeld niet als maatstaf nemen. Nee er zijn er zoveel waar je grote waardering en steun aan moet geven, zowel nationaal als internationaal. Ik waardeer zeer de inzet van de minister van Justitie die met haar manier van werken staat voor haar inbreng, maar ook steun voor de schaakster uit Iran die zonder hoofddoek de onderdrukking weerstaat. Vrouwendag overal nodig. En oh ja wellicht kan de wethouder leren van vrouwelijke collega's: er zat erop 7 maar een naast je Janneke Postma.

Column 1 maart: ‘Men vangt meer vliegen met honing/stroop dan met azijn`

Deze uitdrukking kennen we allemaal . Bij de komende verkiezingen van de Provincie en Het waterschap doen velen weer fantastisch beloften. Men valt over elkaar heen met  toezeggingen aan  de kiezers. Het kiezersvolk wordt weer van alles beloofd. Soms is het glas van de boodschap half vol en vergeet men de andere helft te vertellen en soms is het glas half leeg, omdat men erbij vergeet wat het financieel gaat kosten en wie dat dan gaan betalen. Als men dan ook nog eens door elkaar gaat schreeuwen zoals afgelopen zondagochtend, de eigen richting met oneliners naar ons toe roepen, de ander zwart maken, soms kwetsend en als nitwits wegzetten, dan geeft dat weinig vertrouwen. En dan nog los van het rapport van de Enquête commissie Gas uit Groningen etc en de Enquête m.b.t.  de toeslagaffaire welke een gitzwart beeld geven hoe het er aan toe gaat.

En toch gaat ONS Brielle door, want wij geloven in transparantie, in eerlijk zeggen hoe het zit, voor inwoners opkomen en ja als de boodschap een keer niet leuk is dan zullen we dat ook doen. In de afgelopen raadsvergadering hebben we geprobeerd de OZB verhoging voor veel inwoners te verzachten door de tarieven wat naar beneden te brengen en de tarieven voor niet-woningen die in VaZ tot de laagste van Nederland behoren, te verhogen, alles nog met in het achterhoofd dat de boodschap voor de begroting 2023 niet geweldig is : groot tekort. We krijgen geen inzicht van het college…… , maar zijn wel voorzichtig want wat gaat er nog meer boven ons hoofd hangen. IBV beloofde geen parkeergelden meer bij de stranden , geen hondenbelasting (de opmerking 5 miljoen op het Sociaal Domein bezuinigen zijn we ook  nog niet vergeten) en nu we iets konden tegemoet komen aan de inwoners, zijn ze niet thuis. Typisch gevalletje van stroop voor de verkiezingen en azijn er na.

Het doet het beeld van de politiek geen goed. Maar echt er zijn raadsleden die er hard voor strijden om het wel inzichtelijker te krijgen. Wellicht een schrale t(r)oost met wat Honing (is wel lekker).

Column 22 februari : Cowboytje spelen

Het college bij naam van Robert vd Kooij vertelde even uit de losse pols dat de nieuwe gemeente aanstuurt op een tekort in het eerste jaar van 10 miljoen, het tweede jaar 3 miljoen, het derde jaar 3 miljoen en het vierde jaar weer 10 miljoen. Concrete onderbouwing kon hij nog niet geven, maar dan wist iedereen er maar van. Commotie alom, want waarom doet hij dit soort uitspraken, waarom zet hij dat niet netjes op papier, waarom geeft hij niet aan wanneer de politici nu duidelijk worden geïnformeerd over de gang van zaken, wat de routing is om het te bespreken???  Het klappertjes pistool van de wethouder schiet alle kanten op (zeker geen Old Shaterhand) ....... Kortom weer vragen te over. En klap op de vuurpijl zegt Kap dat hij er niet wakker van ligt, want er kan gemakkelijk 5 miljoen bezuinigd worden op het sociale domein. Ook weer zonder gestaafde argumenten en bewijslast.  Maar de Bonanza Boys geholpen door Lucky Luke Kap knallen als  OZB aan bod komt. Harde verhogingen of heeft u bedrijfspanden bij deze laatste zit de OZB bij de laagste van Nederland. Ook  verenigingsgebouwen zitten in het vizier van de Boys, die betaalden voorheen geen OZB en nu wel belast worden... Scherp in de kiem geraakt. De partij van Cowboy Kap heet Inwoners Belang Voorne , wiens belang... Cowboy spelen over de ruggen van inwoners, niet wetende dat wat je doet in het belang van inwoners moet zijn. Deze cowboy is nog geen boss en moet dat niet worden ook. Elke cowboy film eindigt met The End...

Column: 16 februari: De woestijn schreeuwt om aandacht

Onze omgeving is toch zeker geen woestijn, het is een mooie omgeving  met veel groen, mooie dorpen steden , een prachtig landschap, duinen en bos. We zijn er blij om , om in te wonen. Toch voelen raad-en commissieleden zich als roepende in de woestijn: niet gehoord, als ware in een Fatamorgana. je denkt iets te zien, te horen, te weten , maar wat je ziet klopt niet. Een zandstorm van niets zeggendheid schuurt langs je heen en als het opgetrokken is, is het allemaal nog gewoon zoals het was. De zon wil nieuw leven laten groeien, wil bestaand leven laten ontwikkelen.
Er is een overdrachtelijkst van de oude gemeenten naar de nieuwe gemeente. Onderwerpen die klaar zijn om uit te voeren of in voorbereiding zijn. Er zijn uitspraken gedaan door de oude raden die om uitvoering schreeuwen. Daar is nog geen duidelijkheid over. Het is alsof de plantjes in de woestijn die om water vragen dat niet (of nog niet ) krijgen. Oases van ontwikkeling vragen om water om verder te ontwikkelen. Echter de bestuurders terug getrokken in hun zandkasteel opgetrokken met stuifzand (soms ontstaat er een stormpje) geven weinig geluid. Daarom nogmaals irrigeer het landschap, ondersteun diegenen met goede motieven en laat de woestijn niet verder oprukken maar bestrijdt het.

Column 8 februari: Bevattingsvermogen staat stil

Bij het horen en zien van de verschrikkingen in Turkije en Syrië staat het bevattingsvermogen stil: wat een ellende.Meer dan 22.000 doden (op dit moment 11 febr. 11.00 uur) en heel veel gewonde slachtoffers. Gewond niet alleen fysiek maar ook psychisch  , niet te bevatten wat er daar met mensen zoals u en ik gebeurt. Ontreddering straalt van de beeldschermen af, afschuwelijk wat deze mensen moeten mee maken. Familie en vrienden hier in Nederland naarstig op zoek naar contact met de hoop dat ze in leven zijn. Velen diep in de rouw door het enorme verlies, niet wetende waar ze het moeten zoeken. Hulpacties starten om iets te kunnen doen voor die mensen daar. Ook in Brielle een dergelijke actie (Zie Briellenaar.nl), maar ook financiële steun op Giro 555 is hard nodig..............
En wij maar krakelen over politieke zaken......nu even niet!!!!!!!!!!!!!

 

Column 2 februari : kijken naar toekomst

Het is goed om kennis te hebben van de geschiedenis, van zowel van jaren geleden als van wat dichterbij. Met die kennis kun je soms beter begrijpen wat mensen beweegt, of waarom mensen reageren zoals ze reageren. In deze week van de herdenking van de watersnoodramp van 1953 (en ik ben een Zeeuw, maar dan van een jaar na de ramp) wordt duidelijk dat deze gebeurtenis voor vele ouderen onder ons niet weg te vegen is uit hun herinnering, dat de gevolgen persoonlijk in hun leven een rol heeft gespeeld, maar ook als je kijkt naar de ontwikkeling van Zuidwest Nederland. Dichterbij kennen we de laatste maanden van de gemeente Brielle: het mooie herdenkingsjaar.  Die kennis en beleving nemen we mee. Toch moeten we vooruit . We moeten met elkaar verder, niet blijven hangen in oude gedachten (maar ere wel begrip voor hebben) . De "gemeente' wereld is weer een stukje groter geworden. We moeten zorgen voor een nieuwe balans, voor een "moderne" kijk hoe je inwoners betrekt bij de eigen omgeving, hoe je de eigen wet- en regelgeving transparant maakt. Hoe ga je om met plannen van de rijksoverheid, hoe pas je die in, kijkende naar de eigen leefomgeving. In Zwartewaal zitten ze te smachten om aan het Dorpshart te beginnen of antwoorden op de vragen over de Plas van Heenvliet. Heleboel kennis vooraf, maar kijken naar de toekomst wat gaat er gebeuren . De bereikbaarheid van onze dorpen en steden gaat ons zeer aan het hart, want sommigen hebben er elke dag mee te maken. Straks in de Blankenburg tunnel klaar en hoe lossen we dat op als een deel van het verkeer over de N57 komt en hoe zit het dan met de medische bereikbaarheid van ons allemaal. Kijkende naar de toekomst met de kennis die we met elkaar hebben opgedaan dat is de focus. En daarbij vergeet ONS Brielle niet wat we hebben in Brielle, Zwartewaal en Vierpolders met een blik naar voren.

Column 29 janauri : Nieuwe Tijden

Nieuwe TijdenVolgens de coalitiepartijen  in VaZ leven we in een nieuwe realiteit. Voor hen betekent dit dat de overdrachtsdocumenten  , die elke gemeente heeft opgesteld niet automatisch worden uitgevoerd. De oude drie gemeenten hebben overdrachtsdocumenten opgesteld om te zorgen dat er zaken door gaan bijv. Herstel kademuren in de binnenstad van Brielle. Dat is gedaan met meerderheden in de raden. Weloverwogen met goede argumentatie. Dr nieuwe coalitie wil ze toetsen aan het coalitiedocument. Nieuwe tijden zeggen ze dan. ONS Brielle hoopt niet dat we alles weer opnieuw moeten gaan doen , dat kost best veel tijd en werk.Wel graag  in alle openheid en niet  in achterkamertjes of eerst lekker voorbereiden in de coalitie fracties ( wat sommigen altijd gewend waren )  maar in openheid met de andere partijen .Voor ons normaal , maar dan toch nieuwe tijden in dit opzicht . Woordvoerders van IBV en VVD noemden het “ weg met de oude structuren “. Mooi dan : Nieuwe Tijden: ONS Brielle wil daar aan meewerken.

19 januari : witte brood weken voorbij

ONS Brielle wil aan de slag. Het gedoe moet voorbij zijn. Eerst gedoe over het proces van het tot stand komen  van de coalitie, dan een vaag uitgangspunten plan, dan een wethouder van buiten de regio die ook niet eens gesteund wordt door alle leden van de coalitiepartijen en dan nu het vertrek van de secretaris Vincent Florijn. Wij willen onze verkiezingsbelofte waar maken: staan voor de inwoners.  We vragen van de coalitiepartijen duidelijkheid  met argumenten van de gekozen uitgangspunten. Daarbij zoals al eerder vermeld heldere procedures, participatie zowel met inwoners als met de raadsleden. Ga aan het werk: raadsfracties van coalitie en oppositie hebben elkaar gesproken. Het is nu aan de coalitiepartijen om de inbreng van alle oppositiepartijen  te bezien. Maar ONS Brielle wil vooral duidelijkheid voor o.a. de Brielse , Zwartewaalse en Vierpolderse inwoners (en natuurlijk ook voor alle andere inwoners.) Bijv. Wat gaat er nu gebeuren me de plannen van de windmolens in de Ondernemingspolder( niet wat zijn dan de consequenties), hoe zit het nu met Kunst en Cultuur (prachtige nota uit Brielle over Kunst en Cultuur in alle drie de voormalige gemeenten), hoe zit het de ontsluitingsweg in Meeuwenoord en de ontsluitingsweg voor Zwartewaal, de veiligheid voor de kinderen op de nieuw aan te leggen Rotonde Westvoornse Weg en de N218 . En zo is er nog veel meer. We willen aan de slag dus kom op, dus geef duidelijkheid en werk eraan en betrek raad en inwoners hierbij.

Column 11 janauri: rommelig en ongemakkelijk

Heeft u het ook wel eens meegemaakt dat u basis van afspraken een verdere planning maakt en dan elke keer weer voor verrassingen komt te staan, zodat je constant moet aanpassen? Nou bij aanvang van de Gemeente VaZ is dat voor OnsBrielle zeker het geval: eerste een extra raadsvergadering om nog twee wethouders en een nieuw lid te benoemen (dat kon blijkbaar niet 10 dagen later....) dan wilden op 16 januari sommige partijen ook de mensen benoemen die in de commissies gaan plaats nemen, dat was gepland op 26 januari.. Nu gaat het op alle twee. ONS Brielle wilde op 16 janauri fractievergadering houden maar dat kan dus nu niet. Bovendien kunnen we tot op dit moment niet terecht in het Stadskantoor; is 's avonds gesloten (kost extra beveiliging...). Zouden we met de hele Brielse fractie naar Hellevoetsluis moeten, terwijl het gebouw leeg staat...... U snapt we hebben daar tegen geprotesteerd, protest loopt nog. Door de manier waarop de coalitie een document heeft opgesteld (en vooral de manier waarop ze tot een coalitie zijn gekomen) hebben de andere partijen  (o.a. ONS Brielle) gesteld dat er weinig toenaderingen waren tot de andere partijen. Dan maar een extra bijeenkomst, om te kijken of we toch gesprek kan komen. Planning was eerst per partij, maar nu toch in gezamenlijkheid.  Dan heb je ook nog organisatorische  zaken, uitdelen van i-pads met goede wachtwoorden en inloggegevens gaat op zich goed, maar ook daar zijn obstakels. Iedereen moet er mee leren werken en sommigen vinden dat het anders is als voorheen. Kortom rommelig, ongemakkelijk...maar het komt goed zijn mijn moeder: altijd als Pasen en Pinksteren op een dag valt...Nou dat gaat niet gebeuren: we gaan gewoon door en over een tijdje lachen we erom, gelooft u mij maar.

3 januari : een andere werkelijkheid

De eerste vergadering van een nieuwe raad en zeker die bij de start van een nieuwe gemeente  hoort een feestelijke gezamenlijkheid uit te stralen: we gaan er samen aan werken, we gaan de onderwerpen op open wijze met elkaar aanpakken, met de wil er op een goede manier mee om te gaan.
Nou nadat de raadsleden van VaZ waren geïnstalleerd was de "feestvreugde "voorbij. Het gecreëerde "samen werken" was verworden tot een blokje "Zo moete we het doen en als u suggesties heeft, dan willen we daar wel naar kijken".

De kritiek op de coalitie was als een vlaag regen en wind in de herfst, het daalde hard neer ; een reddende paraplu was niet voorhanden en de coalitie zat er steeds meer uit als verzopen katjes en katers en de coalitie uitgangspunten verwerden tot een natte krant waarbij de letters door de natte inkt "smoetzig" werd.

De tegenstelling tussen de coalitie en oppositie werd nog duidelijker bij de stemming over de wethouders: niemand van de wethouders kreeg iedereen achter zich en bij twee wethouders werd duidelijk dat waarschijnlijk alleen de coalitiepartijen op hen hadden gestemd (aanname: want de stemming was uiteraard schriftelijk ) De ander twee beoogde wethouders worden op voorstel van de coalitiepartijen in een extra raadsvergadering op 16 januari beëdigd , maar ook dat kon niet op de steun van de oppositie rekenen, die vond 26 janauri (10 dagen later) ook voldoende.

Een bijzondere avond dus, met wat venijn en waar pijnlijk duidelijk werd dat werkelijkheid; de sfeer in een raadsvergadering anders zal worden dan we gewend waren : SNIK!

Column 21 december: afscheid............

December is de maand van het afscheid geworden. De laatste vergaderingen over politieke zaken, afscheid nemen van elkaar: sommigen verdwijnen van het politieke toneel , anderen komen terug en afscheid van onze Burgemeester, die op 1 januari ambteloos burger wordt. Op 20 december hebben we dat met elkaar gevierd. Toch ook een traantje weg geslikt omdat Brielle zijn zelfstandigheid nu definitief kwijt is. Het kon niet anders , maar toch.... geen raad meer in de prachtige zaal, niet meer even buurten in het stadskantoor, college gewoon ontmoeten en  met elkaar even bijpraten, het eigene van Brielle meenemen  etc. Nee het is nu voorbij. Maar ONS Brielle gaat door en we blijven net zo helder als het Brielse Carillon, , onze boodschap zal nu ook gehoord worden in Brielle - Zuid aan het Haringvliet, en het Doe Open de Poort zal nu zowel letterlijk en figuurlijk gaan klinken en galmen over heel Voorne aan Zee. Want een Geus blijft een Geus en een Spanjaard blijft een Spanjaard of de Schepen en de Schout dat nu leuk vinden of niet. Afscheid ja.....maar Boys en Girls van Voorne aan Zee: Here we come .
Prettige feestdagen en een gezond 2023.

Column 14 december: Aanschuifcoalitie

Afgelopen zaterdag was ik bij het slotconcert van 450 jaar Brielle en daar had je een onderdeel: het aanschuifkoor. Gezellig met elkaar zingen. Een zeer geslaagde bezigheid. Wel nu dat hebben de jongens Kap en Spoon ook bedacht bij de coalitievorming: aanschuiven: ieder  mag mee zingen en wij (kap en Spoon) presenteren de politieke liedjes. Dat zijn wel de Hellevoetse liedjes natuurlijk. Alleen het liedje van MG Schmidt : “” Het is niet pluis in Hellevoetsluis “ zit er natuurlijk niet bij.
Het proces van de coalitievorming staat haaks op wat ONS Brielle voor staat : transparantie en geen achterkamertjespolitiek. ONS Brielle heeft vanaf het begin gepleit voor een openbare duidingsavond en een onafhankelijke informateur. Maar dat is niet gebeurd. Jammer want dan had  ook andere coalitie mogelijkheden onderzocht kunnen worden.  Zoals in het AD stond geschreven: er werden sollicitatiegesprekken gehouden bij de bondscoach. Alleen de echte bondscoach was vermakelijker en  het resultaat mager. Resultaat tot nu toe: BVNL (familie Haga) en PvaZ schuiven aan. De laatste wel bijzonder als je de afgelopen jaren zo hebt afgezet tegen de Hellevoetse coalitie.
Wellicht denken de laatste partijen dat aanschuiven ook verschuiven betekent. Dat levert tot nu toe alleen stof op, stof tot nadenken. Laat het stof maar neer dwarrelen, wij blijven gewoon waar we voor zijn : volksvertegenwoordigers voor de schuifdeuren en er niet achter.

Column 7 december : Brielle is Uniek!

Hoezo is Brielle uniek? Waar gaat het college van B&W meedoen in een rondgang verstopt achter maskers (Maskerade) waar onderwerpen welke in de Brielse samenleving leven aan de orde worden gesteld. De Maskerade is een prachtig moment in Brielle om uiting te geven aan gevoelens of waar je zaken ludiek onder de aandacht kan brengen en dat gebeurde dan ook van de week. De Eifel torens In Brielle, een oproep om een monument voorstellende  de Zuidpoort, Voorne aan Zee (Blackpool at Sea), partizanen voor participatie, aandacht voor de huisvesting: kortom het was weer met veel inzet gedaan, maar wel met een ondertoon die ieder kon waarderen. Jammer sprak iemand dat zijn we nu ook kwijt. Ik zeg wel nee, ook volgend jaar gewoon een Brielse Maskerade , laten we gewoon Brielle blijven. Als we elkaar blijven ondersteunen, we voor elkaar opkomen, dat echt Brielse gevoel: met elkaar kunnen staan voor de samenleving dan zullen we Brielle op de kaart houden. Den Briel , Vierpolders en Zwartewaal hielden  in 1980 op te bestaan maar in 2023 staan ze  weer op de kaart. Krijgen we weer een burgemeester die met en zonder  masker op de Brielse samenleving aanstuurt?
Bij de volgende Maskerade zullen we het zien…………….

Column 30 november: Mistig

De verkiezingsdampen zijn langzamerhand opgetrokken. De kiezer heeft zich laten gelden: ONS Brielle heeft van de Brielse inwoners 2 zetels gekregen. Daar zijn we natuurlijk heel blij mee. We gaan op de ingeslagen weg voort: opkomen voor onze kiezers, transparantie, goede communicatie etc. We moesten natuurlijk wel even bekomen, maar we zijn al weer op stoom. In de laatste commissies van de gemeenteraad van Brielle hebben we ons al weer laten horen (Parkeeronderzoek; niet herkenbaar voor inwoners binnenstad) en zorgen Plas van Heenvliet en de ontsluitingswegen rond plan Oude Goote. U vindt het allemaal op onze site onder het kopje actueel .
Maar na de dampen wordt het mistig, want in de schemering wordt onderhandelt over een nieuwe coalitie, dit doen IBV en VVD (Rien Kap en Aart-Jan Spoon) met informateur Hans van Lith Ook IBV). Alle partijen zijn / worden uitgenodigd. Wie gaat het motorblok van IBV en VVD ondersteunen of moet er anders gekeken worden, is er een andere puzzel te leggen.  ONS Brielle heeft altijd een brede blik en komt op voor de Brielse zaak, dat is niet mistig maar kraak helder. Wat ONS betreft stuurt men op een open, transparant beleid, met heldere communicatie, behoud van kunst en cultuur en erfgoed rijkdom, open landschap etc. : allemaal passend binnen onze Brielse , Zwartewaalse en Vierpolderse samenleving.
Kortom als de mist optrekt en de zon gaat schijnen voelen we allemaal de warme stralen op ons gezicht...........of springen de tranen in de ogen........vast niet............ONS Brielle gaat ervoor.

Column 22 november: Verkiezingskoorts doet rare dingen met mensen

De verkiezingsdag nadert en elke partij doet zijn uiterste best om wat kiezers te trekken. Daarbij wordt door sommigen alles uit de kast getrokken om de kiezers te verleiden om op hun partij te stemmen. Partijen maken plotseling een draai in hun standpunten (bijv. over windmolens). Jarenlang het beleid van wethouder / college gesteund te hebben nu plotseling ander standpunt en beleid eigen wethouder wegvagen.. Het groenonderhoud moet veel beter, maar jaren aan het roer gezeten te hebben niets willen uitvoeren en dan nu betogen het moet anders...... Weinig aan de woningbouw te doen en dan de provincie de schuld geven. We gaan naar de inwoners luisteren (oh dat doen we dan nu niet...., dus vertelt ONS Brielle  geen onzin)) Minimabeleid van 110 % naar 120% verhogen en dan al die andere jaren tegen.  Grote beloftes.... ONS Brielle doet hier gelukkig niet aan mee. We vertellen al vanaf het begin dat je meer inwoners bij het beleid moet betrekken (kijk naar onze open fractie vergaderingen met de 3 M'3 Meedenken, Meepraten en Meebeslissen), ons verkeersplan (belangrijk voor o.a. Vierpolders, meer verduurzamingsmogelijkheden (o.a. zonnepanelen) in de binnenstad van Brielle (zou overigens ook van toepassing kunnen zijn in Hellevoetsluis), een blijvende ontsluitingsweg voor Zwartewaal. Dit alles niet met grote woorden, niet ten koste van mensen, maar op een normale manier van praten en omgaan met elkaar. Een beetje gewoon doen, die rarigheid doen ze maar in Den Haag. We hopen dat u er ook zo over denkt : 23 november lijst 9

Column 16 november: Betrouwbaar zijn

ONS Brielle vindt dat als je afspraken maakt, je ze dan ook na moet komen. Ook als jet het er eigenlijk niet mee eens bent, maar de afspraak geaccepteerd hebt in een gezamenlijke vergadering.  Dat is blijkbaar in de politiek een moeilijk dingetje. Op 17 oktober zijn alle partijen die met de verkiezingen meedoen bij elkaar gekomen en een van de onderwerpen : gaan we weer plakken op de vroeger bekende borden, doen we weer sandwich boren langs de lantaarnpalen etc. We hebbe nu echter Trotters waarop van elke partij een poster hangt en dan gingen we niet meer plakken in de openbare ruimte. Er zijn nu zelfs verordeningen dat dit niet meer is toegestaan. Dus niet in de openbare ruimte, maar wel op privé terrein, of gekocht op commerciële zuilen. Voor ONS Brielle is dat duidelijk. Forum voor Democratie deed zijn mond niet open tijdens deze bijeenkomst en heeft dat toch gedaan onder het motto beknotting van de vrijheid van meningsuiting. Tot onze verbazing de VVD ook niet want die zette bij de Trotters gewoon een aanplakbord. Argumentatie: dat doen we altijd en we hebben bij de vergadering geen ja of nee gezegd………..De borden  zijn ondertussen weg (door toepassing van de verordening) maar geeft wel beeld van hoe je bent!

Column 9 november: Op de Markt

De ouderen onder ons zullen de slogan nog wel herkennen: Op de Markt is uw gulden een daalder waard. ONS Brielle maakt er nu van Op de Markt zijn de gesprekken goud waard. Verschillende kandidaten op onze lijst hebben de markt bezocht in Brielle, zijn met de bustour door Westvoorne en Brielle mee geweest en hebben daar met de boodschappende bewoners gesproken. En wat daar besproken wordt is zeer divers, maar altijd met dezelfde boodschap: politiek luister eens naar de bevolking, communiceer nu eens helder en verzandt niet in oeverloos gedoe. Op de Brielse markt en bij de winkelcentra vooral de vraag wat blijft er van onze leefgemeenschap over, gaat alles hier weg,  komen er nog meer van die enorme windmolens en in de binnenstad de eerste vraag: bent u voor of tegen het houten aprilmonument. Die informatie sterkt ons in ons streven er te zijn als volksvertegenwoordiger. Men heeft behoefte om gehoord te worden. We wisten dit al maar de Markt doet weer een duit in het zakje: luisteren en meenemen wat de inwoners willen.

Column 3 november: Eigen kracht

ONS Brielle is een lokale partij die zich richt op het welzijn en vertegenwoordiging van de inwoners. De partijen met een landelijke verbinding komen nooit los wat hun leiders in Den Haag naar voren brengen. Sterker nog er zijn er ook die voor hun standpunten sterk leunen op wat landelijk naar voren wordt gebracht. ONS Brielle heeft die verbinding niet en wil het daarom vooral hebben over onderwerpen die op dit moment bij de inwoners spelen: huisvesting, verkeer, energie, leefbaarheid in de omgeving, ondersteuning in het dagelijks leven, de club / vereniging etc. Dat doen wij op eigen kracht in samenspraak met de inwoner. Het idee dat je met een landelijk georiënteerde partij invloed kan uitoefenen op het landelijk beleid is misleidend. Lokale politiek is samen je eigen weg vinden , oplossingen aandragen voor de eigen omgeving. Eigen kracht betekent ook het zelf doen. Vandaar dat ONS Brielle open fractie vergaderingen heeft waar onderwerpen besproken worden, waar geluisterd wordt naar inwoners (wel of geen leden). Dat willen we vast houden in de toekomst. Het eigen verhaal vanuit Brielle, Zwartewaal en Vierpolders zal en moet zijn uitstraling hebben op geheel Voorne aan Zee. De betrokkenheid van de vele inwoners bij onze samenleving willen we inbrengen in het grote geheel en dan doen op eigen kracht, samen met u

Column 26 oktober: Volksvertegenwoordiger

ONS Brielle wil nu en in de toekomst zo dicht mogelijk bij de inwoners blijven door met hen in gesprek te gaan, te luisteren naar hun vragen en opmerkingen en waar nodig onderwerpen in de gemeenteraad aan de orde stellen. We vertegenwoordigen inwoners, daar zijn we voor gekozen, hun stem moet gehoord worden.
Het is "modern" om veel onderwerpen zo te bureaucratiseren dat het voor veel mensen veel te ingewikkeld is geworden. Gemeenten spreken vaak over de hoofden van mensen heen en realiseren zich niet dat het dan niet te volgen is en dat de inwoners de weg kwijt raken in allerlei regeltjes en afspraken. Het taalgebruik in documenten van de gemeente is vaak zo opgesteld dat ondanks goede bedoelingen het voor veel mensen moeilijk te volgen is.
ONS Brielle zegt daar iets over en vraagt om begrijpelijk taalgebruik zodat veel mensen kunnen begrijpen wat er opgeschreven wordt. ONS Brielle wil ook in alle openheid onderwerpen bespreken en niet in achterkamertjes besluiten. Waar nodig zetten we onderwerpen op de agenda (denk bijv. aan het verduurzamen  van de binnenstad, opkomen voor de diverse verkeerssituaties: Vierpolders, Nieuwland, Binnenstad en ontsluitingsweg Zwartewaal). Iedereen mag zien en horen hoe de discussie loopt en wat er gezegd wordt. In onze opvatting hoort een raadslid daar voor op te komen en de voor en tegens af te wegen en daar in het openbaar over te spreken. Dat zijn in onze ogen taken van volksvertegenwoordigers. Dat doen we nu en willen we ook in de nieuwe gemeente Voorne aan Zee.

Column 19 oktober : Trots

In de gemeente Brielle met Brielle, Zwartewaal en en Vierpolders is veel om trots op te zijn. Als je kijkt naar Vierpolders met het Dijckhuis als middelpunt van de gemeenschap en de Sportweek en rijdt u op de fiets eens binnendoor naar Zwartewaal en rijdt tussen de bomen op de prachtige dijk en kijk om u heen om te genieten van het mooie landschap. Dan  kom je aan in Zwartewaal met zijn specifieke haventje met het Visserijmuseum en wat dacht u van de "eigen "Gaffelaar het centrum van Zwartewaal met de vele initiatieven. Komende op de Maasdijk ,(  wel smal) langs het water langs het nieuwe park, bij Breeze onderdoor de Brug het water volgend, genieten van het uitzichtop het water. Met in de verte de Brielse Dom. Dan kom je in Brielle naar de binnenstad, met zijn mooie monumenten, de wallen . Maar ook het Bres gebouw met sporthal, he theater en de bibliotheek. Een prachtige gemeente om trots op te zijn. Maar wat denkt u van al die inwoners van Brielle, Zwartewaal en Vierpolders die zich inzetten voor hun omgeving, die hun betrokkenheid laten blijken. Dat moeten we behouden door het bestuur van de nieuwe gemeente te alten zien en merken dat Brielle belangrijk is, dat het Brielse DNA , zoals wij zijn, niet verloren gaat. Dat met elkaar in gesprek gaan, samenwerken de weg is om samen te leven. Hopelijk strijdt u met ONS Brielle mee.

Column 12 oktober: De waarheid en niets dan de waarheid

Brielle en Westvoorne willen duidelijkheid over de financiële situatie van Hellevoetsluis
Uit de documenten die de raadsleden uit Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne m.b.t. de Ambulante jeugdhulp GRJR (Gemeenschappelijke Regeling Jeugd Rijnmond) hebben ontvangen, bleek dat de extra kosten door Westvoorne en Brielle voor de begroting van Voorne aan Zee gereserveerd waren, maar dat Hellevoetsluis het bedrag wilde betalen uit de algemene reserve van de nieuwe gemeente Voorne aan Zee.
Op vragen hierover vanuit Brielle en Westvoorne zei de wethouder financiën van Hellevoetsluis op maandagavond 10 oktober dat het niet geheel juist in het raadsvoorstel staat. Toen fusiecommissielid Wim Smit vroeg of er een ander voorstel komt waarin het wel goed is geformuleerd werd dat ontkend.
Op dinsdagochtend 11 oktober hoorden we dat het voorstel niet was goed gekeurd door de provincie in het kader van de ARHI-procedure (controle door de provincie op de uitgaven van fusiegemeenten) en moet worden aangepast. Hellevoetsluis moet het bedrag van zo'n €600.000 uit de eigen algemene reserve halen. Het gevolg is dat het aandeel van Hellevoetsluis in de algemene reserve van de fusiegemeente €600.000 lager is, dan eerder door Hellevoetsluis is aangegeven.
Vreemd is dat de wethouder Financiën dit blijkbaar niet wist op maandagavond. Blijft de vraag of er nog meer van dit soort verrassingen te verwachten zijn?

Column 6 oktober: Misleiding en Machtsdenken

Misleiding en Machtsdenken

Misleiding en Machtsdenken  zijn de grootste bedreigingen  bij de Gemeenteraadsverkiezingen van 23 november a.s.. In de kranten verschijnen er berichten van : “We gaan de fusie terugdraaien, bevolking wil niet samen werken,  helemaal geen windmolens, helemaal geen zonnevelden, bouwen alleen voor de eigen bevolking, geen handhaving van door de centrale overheid opgestelde regels , de eigen identiteit behouden, geen andere dan de onzen. Als we de grootste zijn gaan we door op de ingeslagen weg. We kijken wel wie met ons mee wil doen. We doen het overal gewoon goed, wij hebben de ervaren bestuurders.
Deze praatjes die gewoon zijn door te prikken zijn geen meerwaarde voor een goed bestuur en doen geen recht aan alle mensen die zich voor de leefbaarheid van de eigen omgeving willen inzetten.. De fusie is een feit, er zijn afspraken gemaakt over het plaatsen van een aantal windmolens (alleen niet van die absurd hoge), zonnevelden moeten wel passen in een landschap (dus goed kijken en overwegen en fatsoenlijk participeren en er moeten meer daken met zonnepanelen bedekt worden) Juist stimuleren en inwoners helpen met isolatie etc. en kijken naar de mogelijkheden Elk dorp en stad heeft z’n eigen identiteit dat moet je inderdaad versterken, maar niet zonder samen te werken en dat gebeurt al heel veel in de regio (denk maar aan het toerisme). Dat doe je allemaal via een goed en overzichtelijk debat (niet in de achterkamertjes), met echte participatie van inwoners. Neem inwoners serieus en ga in op wat inwoners in hun eigen omgeving ervaren.