ONS Brielle

WindWiki onderzoekt gezondheidseffecten van omwonenden op windturbines

Een groep medici, verenigd in WindWiki, gaat onderzoek laten doen naar de rapporten van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) uit 2019 en 2020 over de hinder door windturbines. Dat schrijven ze op de website WindWiki.

Dicht bij bewoning
‘In 2019 en 2020 zijn er geruststellende RIVM rapporten verschenen over de hinder voor omwonenden van windturbines. Op basis van deze adviezen (minimaal 300 meter) besluiten gemeenten en GGD’s tot de plaatsing van turbines zeer dicht bij bewoning. Echter, recent is een brandbrief, afkomstig van een honderdtal artsen en paramedici verstuurd aan de gemeente Amsterdam en zijn er in Amsterdam expertmeetings geweest, waarin de conclusies niet zo geruststellend waren’, aldus de medici op de website. Onder anderen artsen, kinderartsen en psychiaters hebben zich aangesloten bij WindWiki.

Gezondheidseffecten
Via de site is geld opgehaald om het onderzoek te bekostigen.

Men stelt: ‘Wij hebben een epidemioloog alvast de opdracht gegeven om te starten met zijn beoordeling van de wetenschappelijke kwaliteit. De epidemioloog is een onafhankelijke wetenschapper, de uitkomst van zijn evaluatie staat open. Mochten wij wat extra geld gedoneerd hebben gekregen, dan zullen wij dit besteden aan vervolgonderzoek. Bijvoorbeeld naar de gezondheidseffecten bij de nieuwe normen die na de uitspraak van de Raad van State zullen worden gesteld.’

Het rapport over het onderzoek wordt na de zomervakantie op de site gepubliceerd.

Kanttekeningen
Volgens WindWiki zijn er ‘een aantal zeer fundamentele kanttekeningen bij de RIVM-rapporten geplaatst. Experts pleiten op basis van ruim driehonderd wetenschappelijke onderzoeken, nu al voor een minimale afstand van tien keer de masthoogte. De politiek gaat hierin nu nog onvoldoende mee’. (bericht via ANP)

Stelling ONSBrielle blijft overeind: kijk goed naar de gezondheidseffecten voor omwonenden

WindWiki onderzoekt gezondheidseffecten van omwonenden op windturbines

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven