ONS Brielle

Waarom zo veel deelnames in Gemeenschappelijke Regelingen

De gemeente Brielle neemt deel aan veel gemeenschappelijke regelingen, omdat de gemeente Brielle te klein is om het onderwerp alleen uit te voeren. Voorbeelden zijn de GGD, de Veiligheidsregio ( brandweer etc). Het recreatieschap.
Iedereen snapt dat je het hele werkveld van de GGD niet als Brielle voor je rekening kan nemen. Zelfs met 3 a 4 gemeenten gaat dit nog niet lukken. Datzelfde geldt voor de Veiligheidsregio. Doordat er samen gewerkt wordt door de brandweer en de ambulance dienst kan er een grote gebied beveiligd worden.Het recreatieschap Voorne-Putten is wat kleiner, maar als de gemeente Brielle alleen de recreatiegebieden rond en in de gemeente Brielle moet beheren , dan gaat dit veel meer kosten dan dat je dat doet in gezamenlijkheid.

Er zijn  heel wat gemeenschappelijke regelingen . Voordeel is dat je gezamenlijk meer kan doen dan dat het dat alleen moet uitvoeren.

Maar er is ook een groot nadeel. De invloed van de gemeenteraad op die gemeenschappelijke regeling is in de praktijk niet erg groot.De regelingen staan wat meer op afstand, hebben een eigen (wel door raden ingestemd) via deelname van een wethouder of burgemeester in het bestuur van de regeling, maar er wordt een eigen programma opgesteld en uitgevoerd. Daar stem je dan als gezamenlijke raden mee in. Is dat dan altijd in het voordeel van de eigen inwoners en zo niet als je dat wil veranderen, hoe groot is dan de mogelijkheid omdat te doen. In sommige regelingen  kun je nog een aparte afspraak voor je gemeente maken (deze kosten dan wel extra geld) , maar in het grote geheel volg je de voor iedereen gemaakte afspraken. Verder is een nadeel dat je als raad een korte tijd hebt om via zienswijzen veranderingen in te brengen. Een gemeenteraad zit dus verder af van de uitvoeringen, dan bijv. bij de uitvoeringen van het iegen beleid van de gemeente.

We ontkomen er dus niet altijd aan, maar het is wel goed om het geheel goed te blijven volgen en waar nodig kritische vragen te stellen.

Waarom zo veel deelnames in Gemeenschappelijke Regelingen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven